1.Cukry
mají tvořit přibližně 50-55% z množství potravy doporučované na den, takže denní doporučený energetický příjem by měl být z více jak poloviny kryt cukry a to platí i pro diabetiky. Omezuje se konzumace některých jednoduchých cukrů a to jak u diabetiků, tak u nediabetiků. Avšak u diabetiků jsou ještě více omezovány, až některé jsou zcela zakázány. Mezi tyto jednoduché cukry patří glukosa/hroznový cukr/fruktóza/ovocný cukr/ –
Příjem cukrů má být zajištěn příjmem složených cukrů – polysacharidů ve formě škrobů, v podobě hrubé vlákniny. Tyto složené cukry jsou obsaženy v obilninách –
Jinak diabetik by měl užívat náhražky cukru/sacharózy/nutno si uvědomit že jsou jednak náhražky cukru nekalorické a jednak náhražky cukru kalorické. Obecně jsou doporučována nekalorická sladidla –
2.Tuky
mají krýt 30-
Nutno omezit příjem tzv. nasycených mastných kyselin/SAFA/ –
Proto příjem potravin s obsahem těchto nasycených MK nutno omezit. Z masa je doporučováno bílé maso, případně netučné červené maso, mléčné výrobky nízkotučné –
Tyto nasycené mastné kyseliny obsažené v těchto potravinách zvyšují hladiny cholesterolu v krvi a zvyšují tím pádem výskyt kardiovaskulárních chorob.
Nutno naopak zvýšit příjem nenasycených mastných kyselin, zejména některých, ty naopak snižují hladiny cholesterolu v krvi a tím pádem snižují riziko atherosklerozy.
Na nasycené masné kyseliny by mělo připadat l/3 a na nenasycené mastné kyseliny 2/3 z doporučovaného denního množství tuků.
Nenasacené mastné kyseliny jsou obsaženy v rostlinných olejích –
Čím větší je fyzická denní zátěž, tím může býti větší obsah nasycených mastných kyselin ve stravě –
Takže kladen důraz na správnou skladbu jídelníčku co se týče vhodných, doporučovaných cukrů, tuků, bílkovin. S těmito potravinami se do těla dostanou živiny, důležité látky, vitamíny, minerály, stopové prvky, látky jako fytosteroly /obsažené pouze v rostlinách –
Každá potravina balená má na obalu mít řadu údajů –
Ještě bych se zde chtěl zmínit o problematice tzv. trans-
Proto je též kladen důraz na přípravu stravy.
Ale největší zdroj těchto TFA představují rostlinná másla/margaríny/ a dále tuky používané k přípravě pokrmů. Cílem bylo, aby těmito výrobky se do lidského těla dostalo dostatečné množství nenasycených mastných kyselin. Ale zjistilo se, že při jejich výrobě dochází tzv. průmyslovou hydrogenací k vzniku částečně ztužených tuků. Při tomto procesu dochází k tomu, že nenasycené mastné kyseliny jsou přeměněny na trans-
Proto dávat pozor při výběru –
3.Bílkoviny
mají tvořit cca l0-
4.Omezit soleni
celkové množství soli by mělo být do 5g/den, zakazována je konzumace slaných jídel jako jsou brambůrky, arašídy, konzumace slanečků atd., pozor též na směsi do polévky jako např. Podravka, Masox, instantní polévky –
5.Alkohol
malé množství alkoholu je doporučováno –
Při příjmu alkoholu nad 60g/den u mužů a nad 40 g/den u žen převládne nad jeho pozitivním kardiovaskulárním účinkem, naopak riziko zánětu slinivky břišní, vážného poškození jater, vysokého krevního tlaku, postižení srdce pod obrazem kardiomyopatie až riziko náhlé smrti, riziko vzniku některých nádorů atd..
6. Pohybová aktivita
Je nesmírně důležitá v prevenci a léčbě nadváhy, obezity, v prevenci a léčbě celé řady civilizačních nemocí.
Je si nutné uvědomit, že lidské tělo není perpetum mobile, takže pokud je zvýšený přísun energie oproti energetickým potřebám organismu, tak se přebytek energie dodané tělu ukládá ve formě tukových zásob a je přírůstek hmotnosti. V opačném případě to vede k redukci hmotnosti. Takže zvýšení energetického výdeje docílíme pohybovou aktivitou: Ta by se měla provádět přibližně 4x až 5x týdně po dobu 30 minut až 45 minut, což odpovídá doporučovaným alespoň 2,5 hodinám týdně. Je kladen důraz nejen na dobu trvání zátěže, ale i na intenzitu zátěže. V případě chůze po rovině se za dostatečně intenzivní zátěž považuje chůze rychlostí 3-
Ve výběru typu zátěže, ve výběru intenzity zátěže, vycházíme z věku, zda u konkrétního pacienta, jedince nejsou přítomna onemocnění, která mohou různou měrou ovlivnit intenzitu zátěže –
Při výběru pohybové aktivity na toto nutno brát ohled, případně možno provést různá vyšetření včetně zátěžových testů, a na základě těchto výsledků posoudit závažnost např. plicního onemocnění, srdečního onemocnění, stanovit funkční kapacitu a přesněji tak stanovit intenzitu zátěže. Funkční testy jsou prováděny spíše u mladších pacientů. Mezi jednoduché testy patří např. 6 minutový test chůze, případně různé přístrojové zátěžové testy.
Z fyzických aktivit jsou doporučovány všechny formy zátěže, nejběžnější formou je chůze, dále vhodnou formou je třeba plavání, jízda na kole, na rotopedu atd.. Nutno si uvědomit, že nepřiměřená zátěž může i uškodit, nutno nastavit takovou úroveň zátěže, aby se dotyčný pacient při ní cítil dobře.
Pravidelná fyzická zátěž vede nejen k redukci hmotnosti, ale též vede ke snížení hladiny tuků, cukrů, tlaku, zvyšuje zdatnost, výkonnost kardiovaskulárního aparátu a též v nemalé míře vede ke zlepšení nálady vyplavením látek, které mají až opiátový účinek.
Zde jsou uvedeny příklady různých druhů aktivit, a jaký přibližný energetický výdej představují:
Lehká fyzická zátěž představuje výdej l200-
Středně těžká až těžká fyzická zátěž představuje výdej energie cca l800-
Potom jsou aktivity s velmi výraznou fyz. zátěži –
Takže každý jedinec, pacient si může podle tzv. výživových tabulek a podle úrovně fyzické zátěže vypočítat jaký je jeho aktuální denní energetický příjem, orientačně též energetický výdej a sestavit plán společně s lékařem, z dietologem směřující k redukci hmotnosti. K přesnému určení energetického výdeje by bylo nutno znát hodnotu bazálního metabolismu-
Toto je vážené pacientky a pacienti vše, co jsem vám chtěl k této problematice sdělit.